Stanovanjska vrata

Stanovanjska_vrata_3

Včeraj sem bi na sejmu Dom v ljubljani in mal pasel firbec. Starši ravno urejamo hišo in sem jim šel malo pomagat iskati ideje. Ogledoval sem si vhodna vrata in okna, ki bi jih bilo treba počasi zamenjat. Med ponudbo sem naletel tudi na številna stanovanjska vrata in sem bil kar presenečen kako zelo drugačna so bila od tistih, ki smo jih mi imeli v bloku. Ko sem še pred dobrimi 10 leti živel v bloku, smo imeli svi ista stanovanjska vrata. Bila so bela, izdelana iz lesa in imela grde črne plastične ročaje in kukalo. Sem takrat mislil, da drugačnih pač ne delajo.

Na sejmu pa sem videl, da so lahko stanovanjska vhodna vrata tudi bolj atraktivnega izgleda, iz več vrst materijala in do zob založene z različno dodatno opremo. Pozitivno me je presenetil trend dodatne varnosti, ki so jo skoraj vsi ponujal. Spomnim se, da so v našem bloku bili številni vlomi in to je tudi bil eden od vzrokov zakaj smo se preselili v hišo. Naša vrata so imela eno bogo ključavnico, zdej pa so opremljena  s ključavnicami za večkratno zaklepanjem, avtomatičnim zaklepanjem (vrata se zaklenejo takoj ko jih zapreš), čitalce prstnih odtisov, zaščiteni celindrični vložki, protivlomnimi polnili in celo  z video kukali (o katerih sem enkrat že pisal). Za varnost je bolj poskrbljeno kot v SKB banki.

Naša stanovanjska vrata so bila lesena in se še spomnim, kako jih je oče vsakih par let barval, ker je barva razpokala. Zdaj pa delajo stanovanjska vrata tudi iz plastike in aluminija. Meni so bila zaniva ena aluminijasta, ker vem, da so bistveno trša od plastike in lesa, ne rabijo nekega  vzdrževanja, pa še zgledajo kar ok.  Opazil sem tud, da ima večina vrat zdaj dvojno ali trojno tesnenje. To mi je padlo v oko zato, ker je pod našimi vrati vedni tak pisal, da je bila predsoba vedno bolj hladna kot preostanehk stanovanja.

Če bi še vedno stanoval v bloku, ven točno kaka stanovanjska vrata bi izbral. Ker pač nisem, me pa zdajle čaka zajeten kup prospektov čez katerega moram prilesti in pomagat staršem pri odločitvi  kakšna vhodna vrata bodo kupili to jesen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s