Orehovo olje – Sranje ali čudež narave?

Orehovo olje – O njemu so se razpisale skoraj vse revije in portali za zdravo življenje. Mnogi so se razpisali o številnih učinkih, ki naj bi jih imelo orehovo olje na naše zdravje. Medtem ko so nekatere trditve zvenele čisto razumne, so nekatere zvenele malce pretirane. Še posebaj sem bil sumljivčav, ko je bil govor o izboljšanju vida in celo ozdravitev raka. Sam sicer ne vrjamem v čudodelne napoje, zato sem se odločil, da naredim malce raziskave in vidim koliko je resnice v tem.

Najbolj me je presenetilo dejstvo, da je uporaba orehovega olja že stoletja stara praksa in so ga uporabljali za vse možne namene. Vse pa kaže na to, da smo zaradi moderne medicine malce pozabili nanj in zdaj je ponovno prišel na površje. Kako zdravo je orehovo olje so pokazale tudi številne raziskave in študije. Olje ima veliko omega 3 in 6 kislin, ki zelo pripomorejo znižanju helesterola v naši krvi in izboljšuje krvni pretok, kar bistveno zmanša možnost možganske ali srčne kapi. Poleg tega pa premore tudi veliko c vitamina. Le tega ima celo bistveno več kot limona.

Redno uživanje orehovega olja naj bi v samo enem mesecu izboljšalo vid do te faze, da morajo nekateri celo zamenjati deoptrijo. Orehovo olje pa naj bi dobro delovalo tudi na prebavo, odpravljalo nespečnost, izboljševalo spomin, pomagalo pri hujšanju, čistilo strupe v našem telesu,…. Uporablja pa se tudi v kozmetične namene, kot so razne težave s kožo. Nekateri pa ga uporabljajo tudi kot kremo za sončenje. Orehovo olje pa naj bi pozitivno delovalo tudi na lasišču. Olje naj bi spodujalo ponovno rast lasnih končičkov in tako tudi preprečevalo in celo odpravljalo plešavost.

Seveda pa se orehovo olje ne uporablja samo v medicinske in kozmetične namene. Olje je seveda uporabno tudi v kulinariki, predovsem pri pripravi hladnih jedi. Orehovo olje lahko pri višjih temperaturah postane gorko in brez okusa. Olje pa so predovsem v času renesanse uporabljali slikarjo kot redčilo barv in čistilec čopičev.

Vsi ti podatki in raziskave me še vedno niso 100% prepričale. Prepričale pa so me doolj, da ga bom sprobal. Moje čelo je vsako leto višje in probat ni greh. V najslabšem primeru se ne bo zgodilo nič. Kaj pa vi pravite? Ga že uporabljate? Ga boste probali? Se vam zdi sranje ali mali čudež narave?

Leave a comment