Stari domači recepti

Ajdovi_zganci

Pozno zvečer je in jaz spet razmišljam, kaj „za boga“ naj jutri skuham? Po tolikih letih v kuhinji, mi idej že kar nekam manjka. Malo pomislim, pa mi nič ne pride na „žmoh“. Oči se mi pripopajo na kup kuharskih revij, ki sem jih kupila v zadnjem obdobju. Močno upam, da me tam čaka rešitev. Že vnaprej vem, da bo to bolj težko, a upanje umre zadnje.

V teh prekrasnih revijah je res ogromno različnih receptov, a težko pa najdeš kaj res uporabnega!Recepti so skoraj vsi po vrsti prekomplicirani, predolgi in vsebujejo vsaj nekaj sestavin, za katere še nisem nikoli slišala. Pa vam povem, da nisem ravno iz „tunguzije“, da je za mano že mnogo kuhinjskih dogodivščin in da znam tudi kaj „finega skuhati.

Ob takih priložnostih se vedno sprašujem, smo res pozabili na vse tiste preproste domače jedi, ki so jih kuhale naše babice, mame? Na hitro pripravljene, da za njih ne rabiš dvajset različnih sestavin? Pa so vseeno okusne, zdrave in dokaj poceni. (ja, to je vedno bolj pomembno).

Če niste premladi, bi si še lahko priklicali v spomin, preprosto krompirjevo juho, tople kumarice, ki smo jih vedno jedli v kombinaciji z zabeljenim stročjim fižolom, ali pa skoraj obvezne tedenske , kisle repe z zabelenim fižolom (zrnatim fižolom), pa prežgane juhe, obveznih takšnih in drugačnih žgancev? Meso je bilo samo ob nedeljah in praznikih, a vendar je bilo čisto drugačnega okusa. Ja, vse je bilo bolj okusno.

Na moje veliko veselje pa se mi zdi, da ljudje vedno bolj iščejo ravno te, stare, domače recepte.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s