Priprava dobrega krompirjevega testa

Epljev_cmok

 Krompirjevo testo je testo, ki ga vse več ljudi dela doma. Pravzaprav jedi iz krompirjevega testa. Čeprav lahko kupimo v trgovini večino teh izdelkov, se z domačimi ne morejo primerjati. Niti po okusu, če pa upoštevamo faktor zdravja, pa sploh ni primerjave. Doma pač ne dodajamo nobenih konzervansov.

Samo enkrat sem kupila krompirjeve njoke, od takrat naprej, jih delam sama. Res je, da mi to vzame nekaj časa več, a se izplača. Prav tako imamo radi krompirjeve svaljke, ki jih pogosto naredim z prepraženimi drobtinami, zraven postrežem še solato iz svežega zelja. Odlično brez mesno kosilo.

Prav posebno dober izdelek iz krompirjevega testa so češpljevi in marelični cmoki.To dvoje naša družina še posebno obožuje. Ko je sezona tega sadja, si ga vedno nekaj shranim, na zalogo v zamrzovalnik. Če pa imam kdaj malo več sestavin, pa tudi nekaj več časa, naredim več cmokov in že tako pripravljene dam v zamrzovalnik.

Zelo pridejo prav za takrat, ko je za kuho malo časa. Zamrznjene dam potem kar v vrelo vodo, ko pridejo na površje, jih še malo pokuham in odcedim. Zabelim z prepraženimi drobtinicami in posujem z cimetom, ki sem ga predhodnje zmešala z malo sladkorja.

Sama priprava krompirjevega testa je zelo enostavna, vendar ima veliko ljudi pri izdelavi kar nekaj težav. Da testo dobro „rata“ je pomembno več drobnih stvari, ki na prvi pogled niso nič posebnega, a vendar zelo pomembne.

Testo je zelo odvisno od izbire kvalitetnega krompirja. Mora biti takšen, da se dobro sprijema, to se pravi, mora biti mokast. Tudi moka zna biti včasih problem. Ni vsaka dobra, pomembno pa je tudi, da vzamete vsaj polovico ostre moke.  

Niso samo sestavine tiste, ki odločajo o kvaliteti krompirjevega testa, ampak tudi hitrost izdelave. Zelo pomembno je, da sestavine čimprej in zelo dobro premešate. Dlje časa, ko boste mešali testo, bolj bo mehko, težje boste naredili kaj iz njega. To se pravi , da je potrebno v čimkrajšem času poskrbeti za izdelavo testa in izdelkov iz njega.

Ja, krompir je nasplošno zelenjava, iz katere se lahko pripravi ogromno odličnih jedi. Sploh si ne morem predstavljati, da ga kar na enkrat ne bi bilo več. Na svetu bi bilo še veliko več lakote.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s