Enolončnice ali jedi na žlico

Enolonnica

Iz vročega poletja smo se kar na enkrat znašli v jeseni. Praktično čez noč. Včeraj smo se še od vročine potili, danes nas pa že zebe. Ravnokar izvem, da na Vršiču sneži. Vse te hitre spremembe slabo vplivajo tudi na naše počutje.

Nič, sprijazniti se bo treba tudi s tem. Pa ne, da se bomo samo bolj oblačili, spremeniti bo potrebno tudi hrano. Do zdaj nam je odgovarjala lažja in hladna hrana, sedaj bo pa čas tudi za tople enolončnice.

Enolončnicam pravimo drugače tudi jedi na žlico. Takšne jedi se kuhajo v enem loncu in jedo z žlico. Kar pomeni, da smo v loncu skuhali nekaj tekočega in nekaj bolj gostega. Enolončnice so za pripravo enostavne in hitro pripravljene.

Ena izmed takih enolončnic je recimo jota. Kombinacija zelja ali repe, fižola, krompirja in suhega mesa. Z njo si takoj pogrejemo telo in dušo. Za njo nič ne zaostaja gobova enolončnica s krompirjem. Zdaj je polno gob, predlagam, da si jih naberete nekaj na zalogo. Na zalogo si lahko pripravimo tudi stročji fižol in si skuhamo boranjo. Pozabiti ne smem seveda raznih obar, pa priljubljenih paprikašev in ne nazadnje tudi zelenjavnih minešter.

Enolončnica, ki jo vsaj jaz pripravim za najmanj dvakrat, je tudi pasulj. Če ga še kaj ostane, ga shranim v zamrzovalnik in ga vzamem ven, takrat ko imam krizo z časom. Ričet je tudi takšna enolončnica, ki jo lahko skuhamo na zalogo. Ali pa jo skuhamo že prejšnji večer, da imamo kosilo za naslednji dan pripravljeno. Kako lepo je, ko po napornem dnevu prideš domov in imaš že vse skuhano…

Seveda je še takih in podobnih enolončnic zelo veliko. Od mesnih, do zelenjavnih. Največja značilnost tako pripravljene hrane je, da se skupaj kuha več sestavin. Prav to naredi jed še bolj okusno, saj se okusi med kuhanjem dobro prepojijo. Značilnost teh jedi je tudi, da običajno telo zelo pogrejejo in se po njih se dobro počutimo.

V času moje mladosti je bilo na mizi veliko več prav teh jedi „na žlico“. Zelo redko so ljudje takrat kuhali več različnih jedi na enkrat. Ni bilo ne časa in ne denarja. Imam občutek, da so taki časi zopet pred nami.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s