Sezonska zelenjava

Zelenjava

Da dragi moji, sezonske zelenjave je zdaj na pretek. Naužijmo se je zdaj, kajti počasi prihajajo meseci, ko je bo bolj malo. Takrat jo bomo morali, če jo bomo seveda hoteli jesti, kupovati v trgovinah. Sam bog ve, od kod pride vsa ta zelenjava, še manj pa vemo, kako je bila pridelana.

Jaz pravim: ni je čez zelenjavo, ki jo sam pridelaš doma!!! Res je, da vsi nimajo take sreče, da bi imeli svoj vrt in morajo zelenjavo vedno kupovati. A vendar ni sveeno, če kupite paradižnik sredi poletja, ali ga hočete jesti za novo leto. Ena izmed zelenjav, ki se ji najbolj pozna, ali je „domača“ ali ni, je sigurno paradižnik.

Ni ga čez domač „paradajz“, pa pika. Paradižnikova solata je zakon! Pa jedi, ki jih lahko z njim pripravimo. Špagete z paradižnikovo omako bi lahko jedla kadar koli. Naredimo si lahko domač kečap, pa paradižnikovo mezgo, pa….še veliko stvari.

Ali so pridelane na domačih tleh ali ne, se prav tako pozna kumaricam. Kumarična solata z jogurtom ali kislo smetano, pa tople kmečke kumare, pa polnjene kumare… Da ne govorim o zeleni solati, ki se najprej prične z berivko, nadaljuje z majsko kraljico, pa endivjo in meni izjemno ljubim motovilcem.

Ja, motovilec z šampinjoni….njami, to morate kdaj poizkusiti. Tu so še špinača (letos jo je bilo obilo), potem blitva, od katere porabim vse. Zeleni del uporabim, kadar pripravljam krompir z blitvo, steblo blitve pa paniram in ocvrem, skupaj z drugo zelenjavo: cvetačo, čebulo, bučke, melancane, pa tudi čebulo. Ocvrto zelenjavo postrežem z tatarsko omako, zraven pa še kakšno solato.

Lahko bi še in še naštevala, a to sploh ni pomembno. Pomembno je, da jemo tisto kar raste tu in zdaj. Pa veliko zdrave zelenjave vam želim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s