Okusen krompirjev golaž

Krompirjev_gola1

Krompirjev golaž me je kuhati naučila moja mama. Ona je na splošno pripravljala veliko brezmesnih jedi, predvsem so to bile jedi, tako imenovane jedi na žlico.

No, ena izmed takih jedi je prav krompirjev golaž. Meni osebno zelo ljuba jed, ki jo imam veliko rajši, kot pa golaž z mesom. Sama priprava je zelo enostavna, okus pa zelo dober.

Krompir olupim, prav tako česen in čebulo. Res je, da z čebulo, pa tudi z česnom, ne varčujem, ker ravno to dvoje naredi omako okusno. Prav tako, k odličnemu okusu pripomore tudi kumina, ki jo zelo dobro sesekljam z česnom.

Ko imam čebulo nasekljano, jo posteklenim, dodam na kose narezan krompir, popražim, dodam še ostale začimbe in dobro premešam. Vse skupaj zalijem. Če je le možno z juho, če ne pa z vročo vodo. Kuham do mehkega.

Za zgostitev krompirjevega golaža ne uporabljam moke, ampak zgostim kar z kuhanim krompirjem. Nekaj ga vzamem iz lonca, ga premečkam in vrnem nazaj v lonec (lahko pa ga zmečkate tudi v loncu). Na koncu mu včasih dodam še narezano hrenovko, ampak samo včasih.

Ja, krompir je vsestransko uporabna zelenajva. Ni čudno, da so ljudje že včasih govorili: dokler bo dovolj krompirja, ne bomo lačni.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s