Žganci in polenta moje babice

Polenta_kislo_mleko

Ja, moja babica je dobro kuhala. Na žalost lahko govorim v preteklem času, ker jo na mojo veliko žalost, ni več med nami. Ampak ostali so spomini. Spomini na njen nasmeh, dobroto in tudi na njeno kuhinjo.

Najbolj se spominjam njenih preprostih jedi, ki so bile sestavljene večinoma iz domačih pridelkov. Taka, čisto domača jed, so bili tudi ajdovi žganci. Doma pridelana ajda in v domačem mlinu zmleta ajdova moka. Zraven obvezna domača mast in domači ocvirki. Če je žgance postregla zjutraj, potem smo dobili zraven še belo kavo. Ampak takrat ni bilo prave kave. Črno kavo je skuhala iz mešanice proje, divke in franka. Kadar pa so bili žganci za kosilo, smo zraven jedli večinoma kislo zelje, ali pa v sezoni gob, gobovo juho. Gobovo juho smo jedli tudi pozimi, ker je skrbna babica nekaj gob tudi posušila.

Zelo rada je pripravljala tudi različne polente. Tudi te smo jedli z belo kavo ali mlekom. Če je le imela kaj domačega sira je z njim izboljšala okus polente. Včasih je v polento narezala malo domače prekajene klobase in vse skupaj zapekla v pečici. Zdi se mi, da še zdaj čutim ta okus.

Pripravljala je tudi koruzne žgance, pa bele žgance z krompirjem, tudi razne mešane polente…itd.

Ja, moja babi je bila odlična kuharica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s