Obara – takšna in drugačna

Obara

Obara – takšna in drugačna

Obara je slovenska narodna jed, ki se še danes zelo veliko pripravlja. Po raznih gostiščih jo ponujajo kot „specialiteto“.

Najbolj poznana je telečja obara, ki se najbolj pogosto streže skupaj z ajdovimi žganci. Skoraj ni „domačega“ gostišča, ki ne bi to imel na jedilniku. Pri pripravi se seveda uporablja telečje meso (vratovina, prsa ali pa pleče) in pa veliko zelenjave. Še le ta naredi pravi okus. Sama priprava se je z leti malo spremenila, a okus je ostal značilen za obaro.

Prav tako priznana je svinjska obara, ki jo pripravljamo popolnoma enako, kot telečjo obaro, seveda, pa namesto telečjega vzamemo svinjsko meso.

Zelo priznana je tudi kokošja obara. Ta je na domačih jedilnikih precej pogosta. Za to jed lahko uporabimo tudi tiste dele kokoši, ki jih težje uporabimo pri drugih jedeh z kokošjega mesa. Tudi pri tej obari potrebujemo za dober okus veliko zelenjave.

Pripravlja se tudi piščančja obara, ki je zelo podobna kokošji, vendar jo kuhamo dosti manj časa.

Potem je še tu zelo dobra in zdrava kunčja obara, ki jo pripravljamo na več načinov.

Tisti, ki pa obožujejo jagnjetino ali pa kozličje meso, si prav tako lahko skuhajo okusno obaro.

V bistvo je obara zelo podobna juhi, vendar dosti bolj krepka in nasitna. Kot sem že omenila, zraven obar največkrat postrežemo z ajdovimi žganci, drugače pa čisto odgovarja tudi kruh. Pa veliko užitka pri kuhi obare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s