Čas je za kostanjev piknik!

Kostanj

Jupiii, jesen je tu! Ne samo, da je jesen izjemno prijetno in lepo obdobje, ampak je tudi obdobje, ko pobiramo pridelke in sadove. Za nekatere od teh, smo se morali krepko potruditi, nekatere nam je podarila mati narava.

Eden izmed takih darov je tudi kostanj. Odličen je kuhan, odličen je pečen, da ne govorim o tem, kako odlične so šele sladice, ki jih pripravljamo iz njega. Največ ljudi pripravlja kostanjev pire, ki je za pripravo zelo enostaven. Prav tako je pogosto na naših mizah kostanjeva krema, pa recimo kostanjeva torta, po kateri se ti sline kar cedijo.

Iz kostanja lahko skuhamo tudi odlično kostanjevo kremno juho. Ta te lepo pogreje v hladnih jesenskih dneh. Prav okusna je tudi purica, polnjena z kostanji, pa rdeče zelje z kostanji….itd. No, jedi, ki jih pripravimo iz kostanja je kar precej.

Sama priprava kostanjevih jedi ni problem. Največ preglavic nam vsem skupaj dela lupljenje kostanja. Ja, ta proces je ena izmed bolj zamudnih in zoprnih opravil, a žal brez tega ni mogoče. Malo pomaga, če imamo malo zakrivljen nožek in pa veliko dobre volje. Pa družbo seveda, da hitreje delo steče.

Zelo pomembno je tudi, da ne uporabljamo čisto sveže nabranega kostanja. Dobro je, da nekaj dni prej odleži. Najbolje ga je naložiti v gajbice in hraniti v temnem prostoru in uporabiti šele žez par dni.

Če ste nabrali veliko kostanja, potem boste sigurno za prijatelje pripravili tudi kostanjev piknik. Pa ne pozabite na sladek mošt.

Pa veliko jesenskih užitkov vam želim!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s