Čas neizmerno hitro beži. Končuje se dolgo in vroče poletje, jutra že naznanjajo prihod jeseni.
Tisti, ki si pripravljamo ozimnico, smo že napolnili prve kozarce za shrambo. Med drugim smo si skuhali že nekaj marmelade.
Sama sem si že pripravila nekaj ribezove in nekaj figove marmelade. Skuhala si bom še slivovo, jabolčno, mešano, naredila pa bom sigurno še kakšen džem. Verjetno bo to kašen grozdni in kutinov, ali pa iz katerega drugega sadja.
Pri nas doma obožujemo doma pripravljene marmelade. Če je le možno, za kuho uporabim domače neškropljeno sadje. Marmelado običajno nadevam v male kozarčke, da se potem, ko se enkrat odpre, čimprej porabi.
Domačo marmelado ne uporabljam samo za mazanje kruha, ampak tudi pri pripavi različnega peciva. Prav posebno dobre so tudi z njo namazane palačinke. Te so moje najljubše.
Zadnja leta pa z veseljem kozarček marmelade tudi komu podarim. S tem marsikoga vzpodbudim, da si naslednje leto tudi sam skuha marmelado.
Ja, domače je domače. Za marmelado to sigurno drži.